Allmänna Råd

Skötselråd för Komposit bänkskivor

Skötselråd för daglig användning av bänkskivor, handfat/tvättställ m.m. som tillverkas av Stone Center AB..

  1. Värme

  Vid plötsliga eller extrema temperaturförändringar, t.ex. från varmt-kallt eller tvärtom, kan ytan skadas på produkter som tillverkats av Stone Center AB (bänkskivor, handfat/tvättställ m.m.). Vid felaktig användning kan dessutom sprickor m.m. uppstå i produkterna. Av den anledningen är det särskilt viktigt att du alltid efter användning av till exempel stekpannor, kokkärl, kastruller etc., lägger dessa på ett värmetåligt underlägg och låter dem svalna. Placera därför aldrig varma eller heta kokkärl, stekpannor, kastruller m.m på en diskbänk. Det samma gäller varma eller heta föremål på handfat eller tvättställ. Häll aldrig varmt vatten från kokkärl, kastruller eller liknande direkt i en sten diskho, i ett handfat eller ett tvättställ eller på en diskbänk. Detsamma gäller hett vatten från till exempel en vattenkokare eller motsvarande. Häll således aldrig kokande vätska på ytan. Låt istället vätskan svalna i sin behållare, innan den hälls i t.ex. vasken. Om detta inte är möjligt kan du spola med kallt vatten och hälla ut vätskan samtidigt.


  1. Kemikalier

  För det fall du råkar spilla kemikalier på en produkt måste du tillse att spillet torkas bort omedelbart. Använd aldrig produkter som innehåller klor. Undvik kontakt med fluorvätesyra. Undvikt kontakt med produkter som innehåller aceton. Undvik kontakt med blekmedel eller lösningsmedel. Använd inte färgborttagningsmedel, kaustiksoda eller mycket sura produkter.

  Följande produkter är exempel på sådana produkter som inte ska användas på produkter som tillverkats av oss: färgborttagningsmedel, tvättsvampar med metall borste, stålull, ugnsrengöringsmedel, produkter som innehåller diklormetan (metylenklorid), syror som rensar blockerade avlopp, och slutligen produkter som innehåller aceton.  Om du råkar spilla, ta bort fläckarna omedelbart med mycket vatten och neutral tvål.

  Det är extra viktigt att du är försiktigt med fläckar på din bänkskiva ifall materialet är natursten, alltså granit, marmor, kalksten eller kvartsit. Natursten är känsligare jämfört med komposit så det är viktigt att du tar extra mycket hand om den.


  1. Avlagringar av kalk, skydd mot slag och stötar samt skydd mot repor

  Avlagringar av kalk och vatten märken kan tas bort med vanliga hushållsrengöringsmedel. Notera alltid instruktionerna för dessa medel och skölj ytan grundligt med vatten efter användning.

  Lägg inte tunga föremål som till exempel kastruller, stekpannor m.m. i en diskho. Undvik att lägga sådana föremål även på diskbänken för att undvika slag och stötar. Placera alltid föremål med varsamhet och omsorg. Vid användning av vassa föremål som till exempel knivar rekommenderas alltid att du använder en skärbräda.  1. Underhåll

  Ta alltid bort matrester och annat spill regelbundet med rengöringsmedel eller neutral tvål. Skölj alltid noggrant med vatten och använd en fuktig trasa direkt efter. Du behöver inte göra någonting speciellt för att dagligen underhålla din bänkskiva. Du kan använda en fuktad trasa och vid behov diskmedel som är löst med vatten eller glasrengöringsmedel. Neutrala (pH 7) och lätt syrliga (pH 4-6) eller lätt basliga (pH 8- 10) rengöringsmedel passar till bänkskivor i granit och kompositsten. Vid marmor skall man undvika syrliga medel. 

  Vattenbaserade rengöringsmedel, eftersom de är mer miljövänliga och hälsovänliga. När kvarts har mer envisa fläckar kan man använda krämig skurningspasta (till exempel Cif), men man får inte skrubba för hårt. Man får inte använda skurningspasta vid rengöring av granit.

  Det bästa sättet att undvika fläckar är att rengöra bänkskivan direkt efter man har spillat någonting – ju längre stenskivan lämnas orengjord, desto större är möjligheten att det blir en fläck som är svår att tas bort. Man skall vara mer försiktig med ljusa sten än med mörka, slipade sten är också mer känsligt än polerad. Marmor kräver mest noggrannhet. Man skall vara försiktig med sådana ämnen som kaffe, te, rött vin (alkohol också generellt), oljor, syra, frukt (citron, apelsin) och juice. Vid starkare fläckar rekommenderar vi att ni kontaktar oss, eftersom borttagning av fläcken beror mycket på typen av sten och ämnet som har orsakat fläcken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *