Allmänna Råd

Skötselråd för Natursten (Granit, Marmor, Kalksten)

Skötselråd för daglig användning av Natursten

  1. Värme

  Vid plötsliga eller extrema temperaturförändringar, t.ex. från varmt-kallt eller tvärtom, kan ytan skadas på produkter som tillverkats av Stone Center AB (bänkskivor, diskhoar, handfat/tvättställ m.m.). Vid felaktig användning kan dessutom sprickor m.m. uppstå i produkterna. Av den anledningen är det särskilt viktigt att du alltid efter användning av till exempel stekpannor, kokkärl, kastruller etc., lägger dessa på ett värmetåligt underlägg och låter dem svalna. Eftersom naturstenen Marmor och kalksten  är äkta stenar som kommer från berget är de mjuka och känsliga, de har inga tillsatta bindemedel som håller dem starka, detta gör att du behöver vara extra noggrann för att hålla den ren och fin. Placera därför aldrig varma eller heta kokkärl, stekpannor, kastruller m.m. på en diskbänk eller i en diskho. Det samma gäller varma eller heta föremål på handfat eller tvättställ. Häll aldrig varmt vatten från kokkärl, kastruller eller liknande direkt i en diskho, i ett handfat eller ett tvättställ eller på en diskbänk. Detsamma gäller hett vatten från till exempel en vattenkokare eller motsvarande. Häll således aldrig kokande vätska på ytan. Låt istället vätskan svalna i sin behållare, innan den hälls i t.ex. vasken. Om detta inte är möjligt kan du spola med kallt vatten och hälla ut vätskan samtidigt. Mörka granit är natursten som är mycket mer tåligt jämfört med marmor och tål värme bra men det är bäst att hålla den ifrån extrema temperaturförändringar då sprickor kan uppstå. 


  1. Kemikalier

  Natursten absorberar till sig fläckar väldigt snabbt vilket gör det nästan omöjligt  att ta sedan bort fläcken från stenen, speciellt om det är en ljus natursten såsom marmor eller kalksten. Därför är det viktigt att du aldrig får komma med kemikalier i närheten av din natursten för att undvika några spill. (Ha i baktanken att marmor är så känslig så att vattenmärken är också svårt att torka bort.) Däremot är inte svart granit så känslig mot fläckar. 

  För det fall du råkar spilla kemikalier på en produkt måste du tillse att spillet torkas bort omedelbart. Använd aldrig produkter som innehåller klor. Undvik kontakt med fluorvätesyra. Undvik kontakt med produkter som innehåller aceton. Undvik kontakt med blekmedel eller lösningsmedel. Använd inte färgborttagningsmedel, kaustiksoda eller mycket sura produkter.

  Följande produkter är exempel på sådana produkter som inte ska användas på produkter som tillverkats av oss: färgborttagningsmedel, tvättsvampar med metall borste, stålull, ugnsrengöringsmedel, produkter som innehåller diklormetan (metylenklorid), syror som rensar blockerade avlopp, och slutligen produkter som innehåller aceton.  Om du råkar spilla, ta bort fläckarna omedelbart med mycket vatten och neutral tvål.


  1. Avlagringar av kalk, skydd mot slag och stötar samt skydd mot repor

  Lägg inte tunga föremål som t.ex. kastruller, stekpannor m.m. i en sten diskho. Undvik att lägga sådana föremål även på diskbänken för att undvika slag och stötar. Placera alltid föremål med varsamhet och omsorg. Vid användning av vassa föremål som t.ex. knivar är det viktigt att du alltid använder en skärbräda. För din marmor eller kalksten skiva  använd dig av glasunderlägg under alla glas.


  1. Underhåll

  Det bästa sättet att undvika fläckar är att rengöra bänkskivan direkt efter man har spillat någonting – ju längre stenskivan lämnas orengjord, desto större är möjligheten att det blir en fläck som är svår att tas bort. Man skall vara mer försiktig med ljusa sten än med mörka, slipade sten är också mer känsligt än polerad. Marmor kräver mest noggrannhet. Man skall vara försiktig med sådana ämnen som kaffe, te, rött vin (alkohol också generellt), oljor, syra, frukt (citron, apelsin) och juice. Många livsmedel och drycker innehåller syror som mattar eller etsar dina stenytor. Undvik att skära tomater och andra sura livsmedel direkt på dina bänkskivor, och använd glasunderlägg under alla glas, särskilt de med citronjuice eller alkohol. Du bör också använda skärbrädor och tallrikar när du hanterar sura livsmedel i ditt kök.


  De flesta kommersiella rengöringsmedel innehåller ingredienser som kan ta bort mineralerna i din stenyta och lämna permanenta fläckar. Förutom att undvika dessa produkter bör du också undvika att blanda ammoniak och blekmedel eftersom de skapar giftig gas. Använd istället ett milt rengöringsmedel med varmt vatten eller ett hemgjort sten rengöringsmedel för att ta bort skräpet från dina bänkskivor. Neutrala (pH 7) och lätt syrliga (pH 4-6) eller lätt basliga (pH 8- 10) rengöringsmedel passar till bänkskivor i granit och kompositsten, vid marmor skall man undvika syrliga medel. Man skall rekommendera vattenbaserade rengöringsmedel, eftersom de är mer miljövänliga och hälsovänliga. När kvarts har mer envisa fläckar kan man använda krämig skurningspasta (till exempel Cif), men man får inte skrubba för hårt. Man får inte använda skurningspasta vid rengöring av granit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *